Ταξιδεύοντας προς τη δική σου ανατολή

Ανατολή. Το σημείο που ξεπροβάλει ο ζωογόνος ήλιος, πηγή ζωής για κάθε ζωντανό οργανισμό, ώστε να μπορέσει να επιβιώσει και να πορευθεί στη γήινη διέλευσή του. Οι πρόγονοί μας έλεγαν «νους υγιής εν σώματι υγιεί». Το σώμα χρειάζεται μεταξύ άλλων και τον ήλιο για να είναι υγιές, ο νους και η ψυχή του καθενός πως διατηρούνται ακμαία και ανθοφόρα; Τι είναι αυτό που τα προωθεί, χωρίς να τα αλλοιώνει. Μεγάλο ερώτημα που βασανίζει πολλούς ανθρώπους.


Κάθε άνθρωπος αναζητά εκείνο το συστατικό στη ζωή του που θα τη φωτίσει και θα την ανανεώνει συνεχώς. Συνηθέστεροι διέξοδοι αποτελούν οι τέχνες, ο αθλητισμός, η μελέτη. Η συμβολή τους συνίσταται στην παροχή διόδων έκφρασης σκέψεων, συναισθημάτων, ενδόμυχων επιθυμιών και κρυφών απωθημένων. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος σε αυτή τη διαδικασία, καθότι είναι αυστηρά προσωπική και επιτελεί έργο, ιδιαζόντως σημαίνων για όποιον επιλέξει να την ακολουθήσει.

Η έκφραση ταύτη βοηθά την παραγωγή ενδορφινών, ορμόνη απαραίτητη για την καλή διάθεση του ανθρώπου και την αποφυγή σοβαρών ψυχικών διαταραχών λόγω κακής διάθεσης, η οποία μπορεί να μεταφραστεί & ονομαστεί ποικιλοτρόπως.

Η συνειδητοποίηση των δυσκολιών στη ζωή και η ανάγκη για συνεχή πάλη, απαιτούν ωριμότητα και σύνδεση με την πραγματικότητα. Οι συντελεστές χαράς κάθε ανθρώπου ποικίλουν και μόνοι μας πρέπει να τους ανακαλύψουμε, χωρίς επηρεασμό, έτσι ώστε να μας εκφράζουν και γεμίζουν. Σκόπιμο είναι να γίνονται στάσεις από τη ροή των γεγονότων και της καθημερινότητας, ώστε να γίνεται αξιολόγηση, χωρίς να χάνεται η ουσία μέσα στη δύνη της ταχύτητας των γεγονότων.

Η αναζήτηση του καθετί στην ανατολή του είναι πολύ πιο ελκυστική, όσο δυσχερές κι αν αποδειχθεί. Η ανάβαση στην κορυφή του στόχου, όπου μόνος σου θωρείς το λαμπερό φως του ήλιου, σε αποζημιώνει για όλα τα σκοτάδια ή δύσεις που συνάντησες καθ’ οδόν. Εξάλλου, το ταξίδι προς την ανατολή είναι πιο ουσιαστική και εποικοδομητική διαδικασία για τον περιπλανώμενο και όχι η ίδια. Όταν όμως επιτευχθεί η θέασή της, τα λόγια είναι περιττά για να την περιγράψουν. Αρκεί η ικανοποίηση και ανατριχίλα που κατακλύζει με χαρά ψυχή τε και σώματι.

(Ε. Γραμμένου)

Πάθος

Είναι η φλόγα που καίει το κορμί
η έννοια που τη σκέψη αλλοιώνει
η ανάγκη που ωθεί σε υπερβολή
και η έλλειψη τη λογική σκοτώνει

Σχέση δυνατή γεμάτη ένταση
εξαρτημένη και ωμή
χωρίς κορδέλες και αρώματα
σωσίβιο απόδρασης για κάθε φυγή

Τρέφονται από τη αδυναμία
Καλλιεργώντας φόβο απώλειας
Οδηγούν σε μοιραία λάθη
Όντας πάντα ανεξέλεγκτα ως πάθη


Πολλών ειδών και εποχών τα πάθη
Εξουσιάζουν συνειδήσεις και επιθυμίες
Φυτρώνουν σε καρδιές αγκάθι
Προκαλώντας εντόνως εκφραζόμενες κυκλοθυμίες

Η μετωπική αντιπαράθεση τους
Χρήζει θάρρους και πυγμής
Ώστε να λυτρώσει το μυαλό
Από κάθε είδους ψεύτικης προσμονής.

(Ε. Γραμμένου)

Πόθος

Θωρώ τα μάτια σου κι ρίγος διαπερνά το κορμί μου
Στέκομαι δίπλα σου και ιδρώνω
Είσαι κοντά μου, μα τόσο μακριά
Σε ποθώ αλλά δεν σε ‘χω.


Προσπερνάς την καρδιά μου χωρίς οίκτο
και ζωγραφίζεται η σκιά σου στον τοίχο
Αιθέρια κίνηση και πληθωρική
Χωρίς προσχήματα και υποκριτική.


Αναρωτιέμαι γιατί να σ’ αγαπώ, χωρίς να μ’ αγαπάς
και να σε καρτερώ, ενόσω με πονάς
Μα η καρδιά μου πορεύεται άνευ λογικής
αναζητά φλόγα ζωής εν μέσω εποχής κυνικής


Θα σε παρατηρώ χωρίς να ενοχλώ
Θα σε στηρίζω χωρίς να διεκδικώ
Μείνε μαζί μου έστω πλατωνικά
σε θέλω στη ζωή μου για να χτίζω σκηνικά

(Ε. Γραμμένου) 

Ο καθρέφτης της ψυχής

Η Τζέσικα ήταν ένα κορίτσι όμορφο – όπως όλοι έλεγαν – χωρίς η ίδια να το πιστεύει πια.


Από μικρή ήταν το κέντρο της προσοχής για πολλούς λόγους και απολάμβανε πολύ αγάπη από τους γύρω της. Η φροντίδα αυτή την είχε κάνει αρκετά κακομαθημένη και αποζητούσε πάντα την προσοχή και αποδοχή απ’ όλους και ιδιαίτερα, όσων δεν ήταν μέλη της οικογένειάς της. Ήταν η ψυχή της παρέας, ιδιαίτερα δυναμική, με πολλές ασχολίες. Όσο ήταν μικρή οι αθλοπαιδιές της και η ευαίσθητη υγεία της – που ποτέ δεν αποδέχθηκε ως αδυναμία και δεν επέτρεπε σε κανέναν να την αντιμετωπίσει ως λιγότερο δυνατή – της είχαν σμιλέψει ένα όμορφο κορμί, το οποίο μαζί με το όμορφο παρουσιαστικό, της προσέφερε μια πολύ καλή σχέση με το είδωλό της στον καθρέφτη, το οποίο φρόντιζε να το διατηρεί αναλλοίωτο και πάντα προς το καλύτερο. Εκ γενετής αναζητούσε την τελειότητα, όπως η ίδια τη θεωρούσε σε ό,τι έκανε. Δεν συμβιβάζονταν ποτέ με τα μέτρια και απαιτούσε από τον εαυτό της την καλύτερη δυνατή προσπάθεια με ό,τι καταπιάνονταν. Ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής και απολάμβανε να παρακολουθεί διαμάχες για χάρη της, μεταξύ των θαυμαστών της. Αισθάνονταν ιδιαίτερα τυχερή με τη ζωή της και με τα όσα όμορφα της προσέφερε.

Κι ενώ όλα ήταν ιδανικά και απολάμβανε μια ονειρική ζωή, η είσοδός της στην πύλη της εφηβείας ήταν καταλυτική. Το πρώτο χτύπημα ήταν η αλλαγή σχολείου, όπου το περιβάλλον ήταν πολύ πιο σκληρό από το προηγούμενο. Το δεύτερο ήταν η αρπαγή του πρώτου μεγάλου εφηβικού έρωτά της με το ομορφότερο αγόρι του σχολείου, τον οποίο πολλές εποφθαλμιούσαν, μη μπορώντας να κατακτήσουν, γιατί ήθελε απεγνωσμένα εκείνη, από την καλύτερη παιδική φίλη της, η οποία επέλεξε εκείνον - όταν κατέφυγε σε αυτήν, μετά την άρνηση της Τζέσικα να προχωρήσουν, αφού βρέθηκε στο δίλημμα έρωτας ή φιλία, επιλέγοντας τη φίλη της.

Οι πρώτες απορρίψεις ήταν γεγονός και διαδέχονταν η μία την άλλη. Η αυτοπεποίθησή της άρχισε να μετριάζεται και να γίνεται αμφίβολη. Παράλληλα, το σώμα της άλλαζε προς το χειρότερο βάζοντας πολλά κιλά ξαφνικά, λόγω ορμονικών προβλημάτων. Η σχέση με τον καθρέφτη της είχε ραγίσει. Απέφευγε να κοιτιέται στον καθρέφτη, διότι αυτό που έβλεπε δεν της άρεσε καθόλου. Αυτό την οδήγησε σε βαθιά θλίψη και κλείσιμο στον εαυτό της. Οι σχέσεις της με τα αγόρια ήταν φιλικές, διότι δεν επέτρεπε κάτι άλλο, έστω κι αν υπήρχε κάτι, ώστε να μην αντιμετωπίσει για άλλη μια φορά την απόρριψη. Απέρριπτε η ίδια τον εαυτό της και τον καθιστούσε αμέτοχο στα ερωτικά σκιρτήματα, παρουσιάζοντάς το ως ηθελημένη επιλογή αποφυγής μια ακόμα ψυχικής πληγής.

Αν και πάλευε συνεχώς να διορθώσει τη σχέση της με τον καθρέφτη, όπου για αυτήν ήταν ιδιαίτερα σημαντική, ζητώντας την αρωγή πληθώρας ειδικών και ακολουθώντας διάφορες σωστές και λανθασμένες πρακτικές, πέρασαν τα χρόνια, ο στόχος ήταν ακόμα ανεκπλήρωτος και εκείνη είχε χάσει σημαντικές στιγμές της ζωής της, λόγω της συστολής και αυτοαπόρριψής της, ως είδωλο του καθρέφτη της. Η ζωή της ήταν ανυπόφορη και πολλές φορές σκέφθηκε την αυτοκτονία για να απαλλαγεί από τα όσα υπέβαλλε η ίδια τον εαυτό της, λόγω της μη αποδοχής της εικόνας της. Φθάνοντας σε αυτό το ύστατο σημείο, αποφάσισε όποτε κοιτάει τον καθρέφτη να βλέπει τη ψυχή της, όχι το είδωλό της, και να την κάνει όσο πιο όμορφη γίνεται. Πέρασε πολλές ώρες μόνη της με τον εαυτό της, συζητώντας και αναλύοντας την. Αναγνώρισε τα προτερήματά της που σαφώς είχε, διότι ήταν ένα αντικειμενικά προικισμένο παιδί, δούλεψε τα ελαττώματά της, αγωνίζοντας να τα αποδεχθεί και πάλευε για την αποδοχή της μη τελειότητάς της. Άρχισε να κοινωνικοποιείται ξανά, να αποκτά ξανά ενδιαφέροντα και να διατηρεί συνεχώς εαυτόν εν εγρηγόρσει, ώστε να αισθάνεται δημιουργική και να αποτρέπει τις κακές σκέψεις να εισέρχονται στο μυαλό της. Η ιχνηλάτηση αυτού του μονοπατιού την κατέστησε επιτυχημένη μαθήτρια, φοιτήτρια, επιστήμονα, επαγγελματία.

Ο διάλογός της με τον καθρέφτη είχε αλλάξει μορφή, μετατρέποντάς την σε μια όμορφη και λαμπερή ψυχή που προσπαθούσε να προσφέρει χαρά, σε όλους όσους συναντούσε και να τους βοηθήσει να γίνουν δυνατοί, πατώντας γερά στα πόδια τους, άσχετα αν η ίδια ουσιαστικά πονούσε για την μη επίτευξη της συμφιλίωσης με την εικόνα της, αλλά μη αφήνοντας κανέναν να το αντιληφθεί. Ήταν ιδιαίτερα αγαπητή και δημοφιλής, αφού όλοι αναζητούσαν την ευεργετική παρέα της, θαμπωμένοι από το λαμπερό ψυχικό φως που εξέπεμπε.

Σε μια μοναχική βόλτα της, μετά από μερικά χρόνια, στο κέντρο της Αθήνας, που τόσο λάτρευε και αναλογιζόμενη την ημέρα της – όπως πάντα έκανε – όρισε εαυτόν ξανά τυχερό, γιατί είχε την υγεία της, 5 αληθινούς φίλους που θα ήταν πάντα δίπλα της και μπορούσε να μοιραστεί χωρίς φόβο τις σκέψεις της, και πληθώρα ανθρώπων που την αγαπούσαν, γιατί αντικατοπτρίζονταν σε αυτούς η ομορφιά της ψυχής της και οι όμορφες στιγμές που τους είχε προσφέρει, μέσα από τα έργα της για εκείνους. Μειδίασε για μερικά λεπτά, στάθηκε για λίγο, αισθάνθηκε ευτυχισμένη και συνέχισε τον περίπατό της με κατεύθυνση τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, όπου θα παρακολουθούσε μια υπαίθρια κινηματογραφική παράσταση υπό το φώς των αστεριών.

(Ε. Γραμμένου)

Ταξιδιώτης ποιητής

Διασχίζοντας την αγορά
της άλλοτε Σμύρνης
Θαρρώ σε πρόσεξα καθήμενη
δίπλα στα μπαχάρια
Βλέμμα χαμένο, άγνωστο που
μα όμορφο πολύ.
Πρώτο σκίρτημα καρδιάς.


Επόμενη συνάντηση
κρουαζιέρα στο Βόσπορο.
Κάθισα πλάι σου και
η αύρα σου με μέθυσε.
Βλέμμα καθάριο και έντονο.
Αέρας γλυκός μα ζεστός.
Χάθηκα στην αγκαλιά σου.

(Ε. Γραμμένου)

Η άλλη πατρίδα

Η Κωνσταντίνα ήταν ένα κορίτσι που μεγάλωσε σε μια πολύ δεμένη οικογένεια με πολύ αγάπη. Ήταν πάντα η προστατευμένη & όλα έμοιαζαν μαγικά. Δεν είχε προετοιμαστεί κατάλληλα για το «άγριο» πρόσωπο του πραγματικού κόσμου. Όσο μεγάλωνε, κοινωνικοποιούνταν και απελευθερώνονταν από την «εστία» της, έβλεπε το σάπιο της κοινωνίας που ζούσε. Όλα, για να γίνουν, ήθελαν άλλες μεθόδους πέραν των γνωστών.


Ουδείς δεν κατείχε κάτι με βάση την αξία του, αλλά τις επαφές του και τις δημόσιες σχέσεις του. Η ίδια έδιδε μεγάλη βάση στην αξία και αξιοπρέπειά της. Από νωρίς επένδυε στη γνώση, όπου είχε ιδιαίτερη έφεση και σκιαγραφούσε τα επόμενα βήματά της.

Μόλις τελείωσε το σχολείο, έφυγε από την «εστία» της για να σπουδάσει στο εξωτερικό. Ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να της συμβεί εκείνη τη στιγμή για να διευρύνει τους ορίζοντές της και να ανοίξει τα φτερά της. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της ασχολήθηκε κι με άλλες δραστηριότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Μία εξ αυτών ήταν η αιτία να γίνει ενεργό μέλος της κοινωνίας και να ανελιχθεί μέχρι τα υψηλότερα αξιώματα σε παγκόσμιο επίπεδο, μόνο μέσω της δουλειάς της και της αφοσίωσης της στον τελικό σκοπό. Η διάκριση αυτή την έκανε να αισθανθεί μεγάλη ικανοποίηση για τον εαυτό της και να πιστέψει περισσότερο στο ότι μόνο η αξία σου φτάνει για να πετύχεις. Επιπλέον, η συναναστροφή της με πάρα πολλούς λαούς, σε συνάρτηση με τις περιπλανήσεις της ανά τον κόσμο την έκαναν να θεωρεί εαυτόν «πολίτη του κόσμου».

Η σκέψη να γυρίσει πίσω ήταν κάτι που την απωθούσε και την περιόριζε. Η «εστία» της δεν ταίριαζε στο χαρακτήρα και τις επιδιώξεις της. Ήθελε ορίζοντα και ευκαιρίες, όπου εκεί δεν προσφέρονταν. Οι γονείς από την άλλη, πίεζαν πολύ για να επιστρέψει και η Κωνσταντίνα τους είχε ιδιαίτερη αδυναμία. Αν και ήξερε ότι η επιστροφή της θα της στερούσε πολλά από τα όνειρά της, η αγάπη για τους δικούς της την έσυραν πίσω στη βάση της.

Η αναζήτηση δουλειάς, ως αρχικό βήμα προσαρμογής στην νέα πραγματικότητα εξελίσσονταν αργά και χωρίς ικανοποιητικά αποτελέσματα, μετά τις διεθνείς διακρίσεις που είχε γευθεί και τα τέσσερα πτυχία που κατείχε. Για όλους ήταν ιδιαιτέρως κατηρτισμένη και δεν είχαν κάτι ανάλογό της να προσφέρουν.

Ο χρόνο κυλούσε αργά, η Κωνσταντίνα καταδικάζονταν σε απραξία και δουλειά δεν βρίσκονταν. Αφού πέρασε αρκετός καιρός, οι αντιστάσεις άρχισαν να λειαίνονται, οι απαιτήσεις να μειώνονται, το μυαλό να ωριμάζει. Η ανάγκη της για δημιουργία και μη εξάρτησης από τους δικούς της, την ώθησαν να αποδεχθεί μια πρόταση, κατώτερη των προσόντων της, που έγινε μέσω γνωστού – πράγμα ανεπίτρεπτο για την αξιοπρέπειά της.

Η Κωνσταντίνα, πάντα τελειομανής με ό,τι καταπιάνονταν, έδινε πάντα τον καλύτερο εαυτό της, αλλά οι προσπάθειές της δεν αναγνωρίζονταν. Αντίθετα, έβλεπε ανθρώπους λιγότερο άξιους και ικανούς να εξελίσσονται στην ιεραρχία της δουλειάς της. Η οργή της ήταν μεγάλη, αλλά μη μπορώντας να την εκφράσει, σεβόμενη τον άνθρωπο που τη σύστησε εκεί, την κατήφθηνε εναντίον της και έπεσε σε μελαγχολία. Δεν είχε όρεξη για τίποτα και απλά επιβίωνε, κουβαλώντας πάντα το ανεκπλήρωτο των ονείρων της.

Αφού πέρασε μια μακρά περίοδος μελαγχολίας, αποφάσισε να πάρει τη ζωή της στα χέρια της και ήταν η μόνη που μπορούσε να λύσει το πρόβλημά της. Αποφάσισε να κυνηγήσει αυτό που ήθελε, μη σκεπτόμενη κανέναν συναισθηματικό ή άλλο περιορισμό είχε.

Μετά από αρκετό καιρό οργανωμένου σχεδίου διαφυγής και πολυάριθμων συνεντεύξεων, έγινε δεκτή ως μεσαίο στέλεχος σε μεγάλη εταιρεία της Ζυρίχης. Παράλληλα, έκανε αίτηση για διδακτορικό στο τοπικό πανεπιστήμιο, εκμεταλλευόμενη μια παλιά γνωριμία από τα χρόνια της διεθνούς έκθεσής της, όπου εγκρίθηκε.

Τα επόμενα πέντε χρόνια ήταν αρκετά απαιτητικά και επώδυνα εργασιακά, αλλά κατάφερε να τελειώσει το διδακτορικό της, να προσφέρει πολλές επιστημονικές δημοσιεύσεις, να ανελιχθεί σε υψηλό στέλεχος στην εταιρεία της και να λαμβάνει συνεχώς προσκλήσεις για διαλέξεις ανά τον κόσμο.

Επιπλέον, επέλεξε να παντρευτεί εκεί και να στήσει όλη τη ζωή της. Η επιστροφή της ήταν αδύνατο ενδεχόμενο και η οικογένειά της πηγαινοέρχονταν για τη βλέπει, ενώ χαιρόντουσαν για τα επιτεύγματα της, παρόλο που τους έλειπε. Ήταν περήφανοι για εκείνη και ένιωθαν την παρουσία της με κάθε τρόπο, μια που τους στήριζε πάντα σε ό,τι χρειάζονταν.

Μετά από αρκετά χρόνια, στο πλαίσιο μιας συνέντευξης που είχε εν όψει μιας βράβευσης για την προσφορά της στο πανεπιστήμιο, ένας εκ των παρισταμένων τη ρώτησε ποια θεωρεί πατρίδα της, μετά από τόσα χρόνια απουσίας της από την «εστία» της. Η ίδια χαμογέλασε γλυκά και αποκρίθηκε: «Πατρίδα αγόρι μου είναι εκεί που σε αγκαλιάζουν, σε σέβονται και σε ωθούν να αναζητάς την προσωπική σου ανάπτυξη μέσω της επίτευξης του ακατόρθωτου. Εκεί που δε σου κόβουν τα όνειρα, που σε εμπνέουν να τα κυνηγήσεις, εφοδιάζοντάς σε με τα κατάλληλα όργανα πλεύσης. Εκεί που σε προτρέπουν να είσαι συνειδητοποιημένος και σωστός πολίτης, κάνοντάς σε – με τον τρόπο τους – να ντρέπεσαι αν δεν. Είναι εκεί που έχεις δημιουργήσει, που είναι οι πρώτοι σου πίνακες/βιβλία, τα πρώτα σου δάκρυα χαράς. Είμαι ευγνώμων για τους γονείς μου και την αγάπη/εφόδια που μου πρόσφεραν, γιατί με έκαναν αυτό που είμαι, αλλά πατρίδα μου είναι εδώ που πάλλεται η καρδιά μου, που ανατριχιάζει το κορμί μου και προσφέρονται ερεθίσματα για συνεχή επαγρύπνηση του μυαλού μου. Σε μια τέτοια πατρίδα δε φοβάμαι να ζω, να αρρωστήσω ή να πεθάνω, γιατί ξέρω πως θα με περιποιηθεί με τον ίδιο σεβασμό που την υπηρέτησα κι εγώ. Πατριώτης δε γεννιέσαι, γαλουχήσε».

(Ε. Γραμμένου)

Η αναζήτηση της αλήθειας...

 Η αλήθεια είναι μια χώρα  δίχως μονοπάτι.

Μόνο όταν κανείς δει τη ζωή όπως είναι, όταν κανείς δει τον εαυτό του όπως είναι, τότε μόνο μπορεί να προχωρήσει παραπέρα.

Οι άνθρωποι είναι απρόθυμοι να δεχτούν ό,τι είναι εύκολο να το πιάσεις.

…ο άνθρωπος αρνείται να αναγνωρίσει τα ίδια του τα δικαιώματα που του τα έδωσε ο Θεός, κι έτσι: αναζητάει λύτρωση ή σωτηρία από και με ενδιάμεσους, ψάχνει να βρει οδηγούς, συμβούλους, αρχηγούς, συστήματα, τελετουργίες, γυρεύει απέξω λύσεις που βρίσκονται μέσα στο στήθος του, βάζει τη μάθηση πάνω από τη σοφία, τη δύναμη πάνω από την τέχνη της διάκρισης, αλλά πάνω απ’ όλα αρνείται να δουλέψει για τη δική του απελευθέρωση, υποκρινόμενος ότι τάχα πρέπει πρώτα να απελευθερωθεί «ο κόσμος».

Η αλήθεια είναι πάντα στο παρόν, η Αιωνιότητα είναι εδώ και τώρα.

…νοημοσύνη είναι η ικανότητα να απελευθερώνεται κανείς από τις καταστάσεις στις οποίες έχει εμπλακεί, η ικανότητα να ελευθερώνεται από το φαύλο κύκλο…

Ο φόβος και η ελπίδα αποχαυνώνουν τον άνθρωπο. Ο μύθος μέσα στον οποίο ζει από μέρα σε μέρα είναι ο μύθος ότι κάποτε ίσως δραπετεύσει από τη φυλακή που ο ίδιος έχτισε για τον εαυτό του και την οποία αποδίδει στις μηχανορραφίες άλλων.

Οι πραγματικά μεγάλοι δάσκαλοι δεν φτιάχνουν νόμους, θέλουν να ελευθερώσουν τον άνθρωπο.

Δεν πιστεύω στον ασκητισμό, σε άκαμπτα μοντέλα διαλογισμού ή σε οποιουδήποτε είδους αυστηρούς κώδικες ζωής, γιατί όλα αυτά είναι είδη δογμάτων, πράγμα που είναι λάθος.


ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟ: 

Δεν ξέρω γιατί θα ‘πρεπε να πληρώσεις έστω και μία πένα για να μάθεις να επαναλαμβάνεις μερικές λέξεις κάποιου που σου είπε «Αν το κάνεις αυτό θα φτάσεις στη φώτιση» ή «Θ’ αποκτήσεις έναν ήσυχο νου». Όταν επαναλαμβάνεις διαρκώς κάποιες λέξεις – είτε «Άβε Μαρία» είτε κάποιες σανσκριτικές λέξεις είτε «Κόκα Κόλα» είτε όποιες κι αν είναι αυτές – όταν τις επαναλαμβάνεις ξανά και ξανά και ξανά, ενώ εσύ νομίζεις ότι αυτό σου φέρνει διαύγεια προφανώς ο νους σου αποβλακώνεται όλο και περισσότερο και αποκτάς μια αλλόκοτη αίσθηση ενότητας, ησυχίας. Μπορείτε να δείτε ότι όλο αυτό το πράγμα είναι παράλογο επειδή, πρώτα απ΄ όλα, γιατί θα ‘πρεπε να δέχεστε ό,τι σας λέει κάποιος άλλος – συμπεριλαμβανομένου και του ομιλητή; 

Ο άνθρωπος που λέει ότι ξέρει δεν ξέρει. Από τη στιγμή που λες ότι ξέρεις δεν ξέρεις. Γιατί τι είναι αυτό που ξέρεις;

Πως θα γνωρίσω τον εαυτό μου; Μπορώ να γνωρίσω τον εαυτό μου μόνο μέσα από τις σχέσεις.  η παρατήρηση του εαυτού μου είναι δυνατή μόνο όταν υπάρχει η δράση και η αντίδραση που γεννιούνται μέσα σε μια σχέση. δεν υπάρχει παρατήρηση στην απομόνωση. Ο νους αυτοαπομονώνεται όλη την ώρα, ό,τι κι αν κάνει, χτίζοντας ένα τοίχο γύρω του για να μην πληγώνεται, για να μην περνάει στεναχώριες, δυστυχίες ή βάσανα. Ο νους απομονώνει τον εαυτό του όλη την ώρα με την εγωκεντρική δραστηριότητά του, αλλά θέλω να γνωρίζω τον «εαυτό μου», όπως θέλω να γνωρίζω πως πάνε από εδώ σε κάποια άλλη πόλη. Δηλαδή, θέλω να το γνωρίζω ξεκάθαρα, να παρακολουθώ οτιδήποτε υπάρχει μέσα του: τα συναισθήματα μου, τις σκέψεις μου, τα κίνητρά μου, συνειδητά ή ασυνείδητα. Πως μπορεί να γίνει αυτό; Το θέμα του να γνωρίσει κανείς τον εαυτό του έχει υπάρξει από πάντα, οι Έλληνες, οι ινδουιστές, οι βουδιστές έχουν πει: «γνώθι σ’αυτόν». Αλλά προφανώς αυτό είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που έχεις να κάνεις, κι εμείς σήμερα το πρωί εδώ θα βρούμε πώς να κοιτάζουμε τον εαυτό μας, επειδή από τη στιγμή που ξέρεις τον εαυτό σου στο σύνολό του εμποδίζεται κάθε τριβή, κι έτσι μέσα απ’ αυτό έρχεται μια ενέργεια εντελώς διαφορετικής ποιότητας.


ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ:

Ξεκινάς αυτό το ταξίδι μόνο όταν έχεις δει πραγματικά αυτή την αλήθεια: ότι πρέπει να βαδίσεις ολομόναχος. Και τότε είσαι μόνος. Και βαδίζεις χωρίς πίκρα ή κυνισμό, χωρίς απελπισία, αλλά επειδή βλέπεις το γεγονός ότι η μοναξιά είναι απόλυτα απαραίτητη. Το γεγονός αυτό και η αντίληψη αυτού του γεγονότος κάνουν κάποιον ελεύθερο να βαδίσει μόνος του.

Πρέπει λοιπόν, να ερευνήσεις μέσα σου, πρέπει να μάθεις τον εαυτό σου.

Για να μάθεις τον εαυτό σου, για να γνωρίζεις τον εαυτό σου, πρέπει να παρατηρείς με φρεσκάδα, με ελευθερία. Δεν μπορείς να μάθεις κάτι για τον εαυτό σου αν απλώς χρησιμοποιείς κάποια γνώση που έχει πάρει, δηλαδή αν κοιτάς τον εαυτό σου με γνώμονα όσα έχεις μάθει από κάποιο καθοδηγητή, κάποιο βιβλίο ή κι από την ίδια την εμπειρία. Το «εγώ» είναι μια εξαιρετική οντότητα, είναι κάτι περίπλοκο, ζωτικό, εκπληκτικά ζωντανό, που αλλάζει αδιάκοπα και περνάει απ’ όλων των ειδών τις εμπειρίες. Είναι ένας στρόβιλος τεράστιας ενέργειας και δεν υπάρχει κανείς να σου διδάξει τίποτα γι’ αυτό – κανείς! Τούτο είναι το πρώτο που πρέπει να καταλάβει κανείς. Όταν το καταλάβεις μια και καλή αυτό, όταν δεις πραγματικά την αλήθεια του, τότε έχεις ήδη απελευθερωθεί από ένα βαρύ φορτίο: έχεις πάψει να περιμένεις από κάποιον άλλο να σου πει τι να κάνεις. Υπάρχει ήδη η αρχή του εκπληκτικού αρώματος της ελευθερίας.


ΕΝΑΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΚΑΠΟΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ:

Στη συζήτησή μου, λοιπόν, με τον εαυτό μου  έγινε η ανακάλυψη ότι η μοναξιά δημιουργήθηκε από τη σκέψη. Η σκέψη τώρα έχει συνειδητοποιήσει μόνη της ότι είναι περιορισμένης δυνατότητας κι έτσι δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της μοναξιάς. Όσο δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της μοναξιάς υπάρχει μοναξιά; Η σκέψη έχει δημιουργήσει, αυτό το κενό, επειδή είναι περιορισμένη, χωρισμένη σε κομμάτια, διαιρεμένη, και όταν το συνειδητοποιεί αυτό, η μοναξιά δεν υπάρχει κι επομένως υπάρχει ελευθερία από την προσκόλληση. Δεν χρειάστηκε να κάνω τίποτα. Παρακολούθησα την προσκόλληση, όλα όσα συνεπάγεται – απληστία, φόβο, μοναξιά, όλα αυτά -  και ακολουθώντας τα ίχνη της, παρακολουθώντας τη, χωρίς να την αναλύω, αλλά απλώς κοιτάζοντάς τη, κοιτάζοντας και ξανακοιτάζοντάς τη, ήρθε η ανακάλυψη ότι όλα αυτά τα έχει κάνει η σκέψη. Η σκέψη επειδή είναι κομματιασμένη, έχει δημιουργήσει την προσκόλληση. Όταν το συνειδητοποιήσει αυτό η ίδια, τότε η προσκόλληση σταματά. Δεν γίνεται ούτε η ελάχιστη προσπάθεια.

Γιατί από τη στιγμή που θα υπάρξει προσπάθεια, ξαναγυρνάει η σύγκρουση. Στην αγάπη λοιπόν, δεν υπάρχει προσκόλληση, αν υπάρχει προσκόλληση, δεν υπάρχει αγάπη. Στη διάρκεια της παρακολούθησης, μέσα από την άρνηση όσων δεν είναι αγάπη εξαλείφθηκε ο σημαντικότερος παράγοντας που δεν είναι αγάπη, δηλαδή η προσκόλληση. Τώρα ξέρω τι σημαίνει να μην υπάρχει στην καθημερινή μου ζωή καμία ανάμνηση όσων έκανα για να με πληγώσουν ο γείτονας, η γυναίκα μου, το κορίτσι μου, καμιά εικόνα για εκείνη, γιατί τότε είμαι προσκολλημένος στην εικόνα που έχει δημιουργήσει η σκέψη για εκείνη: πως με πλήγωσε, που μου φέρθηκε, άσχημα, πως με παρηγόρησε, πόση σεξουαλική ευχαρίστηση μ’ έκανε να νιώσω…

Δεκάδες διαφορετικά πράγματα που όλα τους είναι εικόνες δημιουργημένες από την κίνηση της σκέψης και σ’ αυτές τις εικόνες ήμουν προσκολλημένος. Και η προσκόλληση σ’ αυτές τις εικόνες έφυγε.

Με την άρνηση, λοιπόν, όλων αυτών που δεν είναι αγάπη μένει η αγάπη. Δεν χρειάζεται να ρωτήσω τι είναι η αγάπη. Δεν χρειάζεται να τρέχω από πίσω της. Αν τρέχω από πίσω της, δεν είναι αγάπη, είναι ανταμοιβή. Έτσι – αργά, προσεκτικά, χωρίς διαστρεβλώσεις, χωρίς ψευδαισθήσεις – αρνήθηκα, τελείωσα κάνοντας αυτή την έρευνα όλα όσα δεν είναι, κι εκείνο που έμεινε είναι το άλλο.


ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ:

Το συναίσθημα μπορεί να έχει σκληρότητα. Το συναίσθημα μπορεί να υπάρχει άφθονο, αλλά να είναι απάνθρωπο.

Τι είναι στοργή;

Η ρίζα βρίσκεται στη λέξη «στέργω», που αρχικά σήμαινε «φροντίζω», «περιβάλλω με αγάπη», και θα λέγαμε ότι έχει την έννοια του «προστρέχω» - προστρέχω, σπεύδω προς κάποιον, για να βοηθήσω ή να βοηθηθώ. Τον πλησιάζω.

Σε πλησιάζω, εσύ μπορεί να είσαι αλύγιστος, αλλά εγώ σε πλησιάζω, κάνω την πρώτη κίνηση προς τα σένα. Σου απλώνω το χέρι. Μπορεί να μην το θέλεις, αλλά εγώ σ’ το απλώνω. Στοργή σημαίνει «να πλησιάζεις ψυχολογικά κάποιον ή κάτι» - το δέντρο, τα πουλιά, τη λίμνη ή ένα ανθρώπινο πλάσμα -, να του απλώνεις το χέρι σου, να κάνεις μια χειρονομία, να του χαμογελάσεις, όλα αυτά σημαίνουν στοργή, έτσι δεν είναι;

Η αγάπη είναι τραχιά. Τραχιά όχι με την έννοια της σκληρότητας ή της βαναυσότητας, δεν έχει υποκρισία, δεν έχει συναισθηματισμούς, δεν έχει στολίδια.

Η απληστία φέρνει αναισθησία.

Όταν έχεις την ευαισθησία να κοιτάς την ομορφιά, αυτό ακριβώς το κοίταγμα της ομορφιάς είναι τέχνη. Η έκφραση αυτού που βλέπεις γίνεται όμορφη, τεχνικά τέλεια, όταν έχεις κάτι να πεις.

Όπου υπάρχει θέμα προσωπικής ολοκλήρωσης υπάρχει απογοήτευση, και μαζί με την απογοήτευση υπάρχει φόβος, κι έτσι ξαναπιανόμαστε στο δίχτυ. Αλλά υπάρχει η απελευθέρωση μιας δημιουργικότητας που δεν είναι αποτέλεσμα προσωπικής ολοκλήρωσης.

Μόνο όταν υπάρχει σβήσιμο του «εγώ», μόνο όταν είμαι απολύτως τίποτα – κάτι που δεν είναι αρετή, που δεν αγωνίζεσαι να το πετύχεις –, μόνο τότε γεννιέται μια κατάσταση όπου κατανοώ όλη τη διαδικασία της αυτογνωσίας. Μόνο τότε έρχεται μια ριζική, άχρονη απελευθέρωση στην οποία υπάρχει δημιουργικότητα.

Αν έρθω σε σας με τα πραγματικά μου προβλήματα και τα συζητήσω μαζί σας και εσείς τ’ ακούσετε, χωρίς εικόνες, χωρίς συμπεράσματα, χωρίς την προϋπόθεση ότι μπορείτε να με βοηθήσετε, τότε ακούγοντας με εσείς έτσι και ξεσκεπάζοντας εγώ τον εαυτό μου σε σας, μέσα σ’ αυτή τη σχέση έρχεται η κατανόηση, μέσα σε αυτή μαθαίνεις. Έτσι υπάρχει το γόνιμο έδαφος όπου μπορεί κάτι καινούργιο να συμβεί.


Η ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ:

Τον εαυτό τον γνωρίζεις παρακολουθώντας τον στις σχέσεις σου με τους άλλους, με τους φίλους σου, με τους συναδέλφους σου, με τους καθηγητές σου και με όλους τους ανθρώπους γύρω σου. τον γνωρίζεις όταν παρατηρείς τους τρόπους και των άλλων, τις χειρονομίες τους, πως ντύνονται, τον τρόπο που μιλάνε, την περιφρόνηση ή την κολακεία που σου δείχνουν και τη δική σου αντίδραση σ’αυτά. τον εαυτό σου τον γνωρίζεις όταν παρατηρείς τα πάντα μέσα σου και γύρω σου και βλέπεις σ’ αυτά εσένα σαν να βλέπεις το πρόσωπό σου στον καθρέφτη. Όταν κοιτάζεσαι στον καθρέφτη βλέπεις τον εαυτό σου, έτσι δεν είναι; Μπορεί να ήθελες να είχε διαφορετικό σχήμα το κεφάλι σου, με λίγο πιο πολλά μαλλιά, και το πρόσωπό σου να ήταν λιγότερο άσχημο, αλλά το γεγονός είναι εκεί κι αντανακλάται καθαρά μπροστά σου στον καθρέφτη και δεν μπορείς να το παραβλέψεις και να πεις «Τι ωραίος που είμαι!»

Τώρα: αν μπορείς να κοιταχτείς στον καθρέφτη των σχέσεων ακριβώς όπως κοιτάζεσαι σ’ έναν κοινό καθρέφτη, τότε δεν σταματάς ποτέ να γνωρίζεις τον εαυτό σου.

Αν μπορείς να παρατηρείς εκείνο που είσαι και να προχωράς με αυτό, τότε θα ανακαλύψεις ότι είναι δυνατό να πας ατελείωτα μακριά. Τότε δεν υπάρχει τέλος σε αυτό το ταξίδι, και εδώ βρίσκονται το μυστήριο και η ομορφιά του.


ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΞ:

Όχι, δεν είσαι προσκολλημένος σε κάποιον, αν ενδιαφέρεσαι πραγματικά γι’ αυτόν…

Ας πούμε ότι κοιτάτε εκείνους τους λόφους. Η θέα αυτών των λόφων διεγείρει κάποιες αισθήσεις. Τι γίνεται μετά; (Κοιτάξτε το, σας παρακαλώ, ψάξτε το). Δεν μπαίνει στη μέση η σκέψη και λέει «Τι όμορφο πράγμα που είναι αυτοί οι λόφοι»; Κι αμέσως μετά, η σκέψη δημιουργεί μια εικόνα από αυτή την αίσθηση της ομορφιάς. Δεν σας λέω κάτι που είναι υποθετικό ή φανταστικό, λέω κάτι που είναι γεγονός: πρώτα υπάρχει επαφή με κάτι μέσω κάποιας από τις σωματικές αισθήσεις, ύστερα η ψυχολογική αίσθηση που δημιουργείται από αυτό το κάτι (όπως η αίσθηση της ομορφιάς των λόφων), και τέλος η σκέψη που φτιάχνει μια εικόνα από αυτή την αίσθηση. Τη στιγμή που η σκέψη φτιάχνει μια εικόνα από την αίσθηση γεννιέται και η επιθυμία.

Η σεξουαλική πράξη είναι στιγμιαία. Είναι μια φευγαλέα εμπειρία, αλλά γιατί οι άνθρωποι είναι έτσι διαρκώς απορροφημένοι απ’ αυτή; Το σεξ δεν είναι ούτε αγνό ούτε μη αγνό, αλλά η σκέψη του δίνει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις από τις πραγματικές του. Ο νους δίνει μια υπέρμετρη σπουδαιότητα στο σεξ. Κι ενώ το σεξ είναι κάτι στιγμιαίο, του δίνεις διάρκεια είτε απολαμβάνοντας τις σκέψεις γύρω από μια σεξουαλική συνάντηση που έγινε πολύ πριν ή φαντασιώνεσαι μελλοντικές σεξουαλικές εμπειρίες.

Ό,τι ο νους αποτυχαίνει να κατανοήσει το φοβάται. Ό,τι φοβάται είτε το καταπνίγει είτε το λατρεύει. Όλες οι μορφές λατρείας και προσευχής έχουν την καταγωγή τους στο φόβο.

Όταν δεν ταυτίζομαι με τίποτα, μπαίνουν τα πάντα στη θέση τους. Δεν τα βάζω εγώ, γίνεται από μόνο του, επειδή έχω δει την αλήθεια του πράγματος. Επειδή έχω δει την αλήθεια για την ταύτιση, τα πάντα πάνε στη σωστή τους θέση από μόνα τους.


ΕΠΙΛΟΓΟΣ:

«Να είμαι φως του εαυτού μου». Τώρα συνειδητοποιώ ότι πρέπει να βασίζομαι στο δικό μου φως, όσο αμυδρό κι αν είναι. Αντί απλώς να αντιδρώ στα γεγονότα και στις καταστάσεις, αντί να στηρίζομαι στις εμπειρίες, στη μουσική, στη μουσική, στους δασκάλους ή σε κάποια άλλη επίδραση για να ταρακουνήσω το νου μου και να τον φέρω σε μια διαφορετική κατάσταση, βλέπω ότι ο ίδιος ο νους πρέπει να είναι πρόκληση για τον εαυτό του.

«Η αλήθεια είναι μια χώρα δίχως μονοπάτι». Ο άνθρωπος δεν μπορεί να τη φτάσει μέσα από οργανώσεις, μέσα από κάποια πίστη, από δόγματα, ιερωμένους ή τελετουργίες, ούτε και από κάποια φιλοσοφική γνώση ή ψυχολογική τεχνική. Πρέπει να τη βρει μέσα από τον καθρέφτη των σχέσεων, από την κατανόηση του περιεχομένου του νου, με την παρατήρηση και όχι με διανοητική ψυχανάλυση ή ενδοσκόπική αυτοανάλυση.

Η ελευθερία δεν είναι αντίδραση, η ελευθερία δεν είναι επιλογή. Είναι ψεύτικος ο ισχυρισμός του ανθρώπου ότι είναι ελεύθερος επειδή μπορεί να διαλέξει. Ελευθερία είναι η καθαρή παρατήρηση, χωρίς κατεύθυνση, χωρίς φόβο τιμωρίας ή ελπίδα ανταμοιβής. Η ελευθερία δεν έχει κίνητρο, η ελευθερία δεν βρίσκεται στο τέλος της εξέλιξης του ανθρώπου, αλλά υπάρχει στο πρώτο βήμα της ύπαρξης του. Με την παρατήρηση αρχίζει κανείς να ανακαλύπτει την έλλειψη ελευθερίας. Η ελευθερία βρίσκεται στη χωρίς εκλογή επίγνωση της καθημερινής μας ζωής και δραστηριότητας.

Όταν ο άνθρωπος αποκτήσει επίγνωση της κίνησης των σκέψεών του θα δει τη διαίρεση ανάμεσα στον σκεπτόμενο και στη σκέψη, στον παρατηρητή και τον στο παρατηρούμενο, στο εμπειρώμενο καις την εμπειρία. Θα ανακαλύψει ότι αυτή η διαίρεση είναι ψευδαίσθηση. Μόνο τότε υπάρχει καθαρή παρατήρηση, που είναι άμεση αντίληψη χωρίς σκιά από το παρελθόν ή από το χρόνο. Αυτή η άχρονη αντίληψη φέρνει μια βαθιά, ριζική αλλαγή του νου.

Η ολοκληρωτική άρνηση είναι η ουσία του θετικού. Όταν υπάρχει άρνηση όλων εκείνων των πραγμάτων που έχει γεννήσει ψυχολογικά η σκέψη, μόνο τότε υπάρχει αγάπη, που είναι συμπόνια, πάθος και νοημοσύνη.

(Η αναζήτηση της αλήθειας - Κρισναμούρτι) - (Μετάφραση: Νίκος Πιλάβιος, Εκδόσεις: Καστανιώτη)